Április

Archív-Hírek - 2013 Április

2013. ÁPRILIS 11. - AGRÁRFÓRUM KERTÉSZSZIGETEN ÉS BUCSÁN

Az előző évek agrárfórum sorozata eredményesnek bizonyult, így idén, 2013-ban is megrendezésre kerülnek ezek a tájékoztatók, amelyek keretében a támogatási igénylések hibáira és a buktatók elkerülésének körülményeire hívják fel a figyelmet. Legutóbb Kertészszigeten és Bucsán tartottak a szakemberek fórumot.

Agrarbucsakertessziget

Erdős Norbert elmondta, hogy egyre kevesebb a hiba és a túligénylés száma a területalapú támogatásoknál. 2010-et megelőzően 3600 problémás eset volt, 2010-ben már csak 1830, tavaly pedig már csak 1132 volt a hibásan beadott igények száma. A csökkenő tendencia mellett az ellenőrzések során a feltárt hibák és szabálytalanságok száma is kevesebb lett. Békés megye felemelkedése csak a mezőgazdaság útján érhető el – ismertette a kormánymegbízott.
Hollósi Károly, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének osztályvezetője felhívta a figyelmet a szabadtéri tüzek veszélyeire. Az elmúlt években sok tűz volt, amelyek miatt többmilliós károk keletkeztek.
– A védelem fokozása és a hatékony prevenció a cél. A jó idő bekövetkeztével ugrásszerűen megnő a szabadtéri tűzesetek száma. A szeles idő kedvez a szabadtéri tüzek terjedésének. 1630 esetből 600 volt szabadtéri tűzeset tavaly. Az oltás nagyon sok munkát igényel, sok embert kell mozgósítani. Ezen tüzek 78%-a emberi gondatlanság miatt következik be – mondta a tűzoltó főhadnagy.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Békés Megyei Kirendeltségének vezetője, Németh Tibor az egységes kérelembeadásról beszélt. Hangsúlyozta, hogy közös érdek a támogatások mielőbbi kifizetése, amelyre csak hibátlan igénylések leadása és rendezése után kerülhet sor.
– A gazdák már felkészültek a kérelmek beadására. Az informatikai fejlesztéseket is sikerült végrehajtani, így már semmi sem hiányzik a zavartalan kérelembeadáshoz. Fontos, hogy a kérelmek beadása még a határidő előtt megtörténjen, ami idén május 15-e, mert így van lehetőség javításra, a hibalehetőségek kikerülésére. Ha a gazda időben lép, akkor biztos, hogy szankciómentesen tudja a kérelembeadását végrehajtani – ismertette Németh Tibor.

Agrarbucsakertessziget2

Veres Vilmos megyei főfalugazdász arról beszélt, hogy mi is a munkája egy falugazdásznak. Feladata, hogy a lehető legpontosabban, legprecízebben töltse ki az igénylést. Figyelembe kell vennie az előző évek tapasztalatait: ahol problémák voltak az előző években, ott ezúttal okosabban kell eljárni. Igenis vegyék igénybe a falugazdászt! A falugazdász fontos szerepére hívta fel a figyelmet.
– A földhasználat és az igénylés egymástól élesen elkülönül. Az esetek többségében ez a kettő nem esik egybe. A támogatás arra a területre jár, amit ténylegesen művelünk. Nem csak a falugazdásznak kell felkészültnek lennie, hanem az igénybevevőnek is fontos a tájékozottság. Idén több bejelentés érkezhet majd a víz okozta károk miatt, hiszen megyénkben jelenleg nagy területeket öntött el a belvíz – tudatta a főfalugazdász.
Dr. Tóth Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának igazgatója kiemelte, hogy az uniós jogszabályoknak meg kell felelni. 19 megfelelési csomag létezik, amelyek között a szarvasmarhák, juhok, sertések, stb. tartását szabályozzák. Évente több 100 ellenőrzést végeznek.
– Ahol nem történik állatmozgatás, ott biztos számíthat a gazda ellenőrzésre. Helyszíni szemle alkalmával a munkatársunk feltesz 300 kérdést, jegyzőkönyvet készít, amely számítógépes rendszerbe kerül be. A rendszer társíthat a szankciókhoz támogatási visszavonásokat is. Természetesen van mód megfellebbezésre. Felhívnám a figyelmet a nyilvántartások rendszeres vezetésére, rendben tartására, ezzel számos problémát és veszteséget meg lehet előzni – ismertette dr. Tóth Gábor.
A fórumon résztvevő gazdák elsősorban a sok víz miatt panaszkodtak. Úgy gondolták, hogy Kertészsziget és Bucsa környékén a csatornázás helyzete rossz, kezeletlennek érzik a sok víz mennyiségét.
Erdős Norbert úgy vélte: vízgazdálkodási társulatok helyzetét rendezni kell, hogy a csatornázás is javuljon. A problémákra megoldást kell találni, így az öntözéstechnikát is fejleszteni kell, fel kell készülni az aszályosodásra is.
A sok panasz ellenére tény, hogy a mezőgazdaságban, a csatornázásban, a belvízrendezésben nagy előrelépés történt az utóbbi években. A gazdálkodóknak is fontos a szerepük, így az ő tevékenységükre is szüksége van hazánknak. A gazda, az állattartó felelősséggel tartozik a földjéért, az állataiért, ebben segítik őket a különböző fórumok, oktatások, szakelőadások is.

Forrás: Békés Megyei Kormányhivatal

Az Agrárfórumról további képek elérhetőek a képekre kattintva vagy pedig a Galéria menüpont alatt.


2013. ÁPRILIS 9. - MEGHÍVÓ AGRÁRFÓRUMRA 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja agrárfórumot tart két településen Békés Megyei agrárszakemberek és az érdeklődők részvételével. 

Időpontok és helyszínek: 

1. Kertészsziget Község Önkormányzata, Kossuth u. 1.
2013. április 10. szerda, kezdete: 14 óra 30 perc

 

2. Bucsa, Közösségi Ház, Kossuth u. 37.
2013. április 10. szerda, kezdete: 16 óra 30 perc

 

Az agrárfórumon a Békés Megyei Kormányhivatal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértői aktuális témákról adnak tájékoztatást és válaszolnak a felmerülő kérdéskre.

 

Kertészsziget, 2013. április 9.

Kertészsziget Község Önkormányzata