Február

Archív-Hírek - 2012 Február

 

2012. FEBRUÁR 22. - ÜGYFÉLFOGADÁS

Tájékoztatjuk a Lakosságot, hogy 2012. február 23-án azaz -csütörtökön- az Önkormányzat Hivatalában ügyfélfogadás nem lesz!

Kérjük szíves megértésüket!


2012. FEBRUÁR 15. - IDŐJÁRÁS

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2012.02.15. szerda éjfélig

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet délen és keleten több helyen -15 fok alatt várható. A hajnali, reggeli óráktól északnyugat felől havazás kezdődik, amely fokozatosan terjed kelet, délkelet felé, illetve amit a Nyugat - Dunántúlon helyenként havas eső, eső válthat fel. Éjfélig általában lepel - 4 cm, a Szécsény-Békéscsaba vonaltól északkeletre azonban 5 - 10 cm friss hó hullhat. A déli óráktól északkeleten a viharossá (60-70 km/h) fokozódó délnyugati szél erős hófúvást okozhat. Késő este az északnyugatira forduló szél északnyugaton szintén viharossá (65-80 km/h) fokozódik.

 


 

2012. FEBRUÁR 13. - HAMAROSAN DÖNTENEK A JÁRÁSOKRÓL

A társadalmi vita lezárásáig nyolc javaslat érkezett Békésből a leendő járásokkal kapcsolatban — hangsúlyozta békési sajtótájékoztatóján dr. Szabó Erika.

A területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár elmondta: a módosítási elképzelések egyike sem érinti a járásközpontokat, ellenben néhány település más egységbe kerülne, mint ahova az eredeti elképzelés sorolja azokat. Az ilyen jellegű kérdéseket továbbítják az illetékes megyei kormánymegbízottnak, Békésben Erdős Norbertnek, aki majd dönt a kérdésekben.

Dr. Szabó Erika emlékeztetett arra, hogy 2013-tól kezdik meg működésüket hazánkban a járások, amelyek kialakításának társadalmi vitája jelenleg is zajlik. Az új államigazgatási, területi egységek kialakításának legfőbb célja, hogy tiszta, átlátható viszonyokat teremtsen az ügyintézésben.

Mint ismert a járási tervezet alapján Bucsa, Kertészsziget és Ecsegfalva is a gyomaendrődi székhelyű járásba kerülne. Mindhárom település képviselő-testülete határozatot hozott arról, hogy szeretne a Szeghalmi járáshoz tartozni.

 


 

2012. FEBRUÁR 7. - ÉRTESÍTÉS KÖZMEGHALLGATÁSRÓL

Kozmeg

 


 

2012. FEBRUÁR 6. - ORVOSI RENDELÉS

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a mai nap folyamán az időjárásra való tekintettel Dr. Barta Krisztina nem rendel, de Lakatos Erzsébet 12:30-tól bent lesz a rendelőben.

Sürgős esetben kérjük, hívja a következő telefonszámot:
Nagy István
06-70/372-59-37

 


 

2012. FEBRUÁR 5. - RENDKÍVÜLI TANÍTÁSI SZÜNET

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy az óvodában és az iskolában a rendkívüli téli időjárásra való tekintettel hétfőn és kedden szünet lesz.
Ezeken a napokon a Bucsára járó felsősöknek sem kell iskolába mennie.


 

2012. FEBRUÁR 3. - ÁRAMSZÜNET A FALUBAN - ÚJ IDŐPONT

Aramszunet2


2012. FEBRUÁR 2. - ÁRAMSZÜNET A FALUBAN

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a 2011. február 8.-ra meghirdetett áramszünet a rendkívüli időjárásra való tekintettel elmarad. Az új időpontról tájékoztatást fogunk adni a hirdetőtáblán valamint, honlapunkon a megszokott formában.


 

2012. FEBRUÁR 2. - ÉLETMENTŐ TANÁCSOK NAGY HIDEGRE

Éjszakánként eleinte –10 Celsius-fok közelébe, majd a hét közepén –15 fok alá csökken a hőmérséklet. Egyes szélvédett helyeken akár –20 fokos minimumok is kialakulhatnak. A nappali maximumok is tovább csökkennek, a hét közepére már a –5 fokot sem érik majd el. Csütörtök estétől ciklon érkezik fölénk, széllel, felhőkkel, hóval.

A hó mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan, de akár nagyobb mennyiség is kialakulhat a megye egyes részein, komoly hófúvásokkal. A rendkívül szélsőséges téli időjárás következtében a kihűléses halálesetek, fagyási sérülések, közlekedési zavarok, a lakosság alapvető ellátásának biztosításában fennakadások következhetnek be.

- Folyamatosan figyelje a híradásokat.

- Készítsen elő hólapátot, sót, homokot, elemes rádiót és zseblámpát, tartalék elemeket.

- A mobiltelefonját töltse fel, szerezzen be tartalék akkumulátort.

- Halmozzon fel tartalékokat vízből, nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből.

- Szerezzen be hordozható alternatív fűtőtestet és tűzhelyet.

- Halmozzon fel tartalékokat tüzelőanyagból.

- Készítsen elő meleg ruhákat.

- Víztelenítse a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat.

A hóvihar alatt:

- Maradjon a lakásában, húzza le a redőnyöket, csukja be a spalettákat.

- Fogyasszon magas energiatartalmú ételeket és meleg italokat.

- Ne végezzen megerőltető fizikai és kockázatos tevékenységet, hiszen egy esetleges baleset esetén a hóesés intenzitásától függően lehet, hogy a mentők sem tudják megközelíteni a házat.

- Ne mozduljon ki, hacsak nem muszáj.

- Semmiképp se tegyen meg gyalog hosszabb távokat, főleg egyedül.

- Ha ki kell mennie az épületből, mindenképp öltözzön fel vastagon és rétegesen, ne hagyja semelyik testrészét fedetlenül, mert a hideg és az erős szél együtt hamar fagyási sérüléseket okozhat. Viseljen sapkát (a legtöbb testhőmérséklet a fedetlen fejen át távozik).

- Ha lakását a lehullott hó elzárta a külvilágtól, értesítse a hatóságokat, akik a segítségére sietnek majd, és készüljön fel az esetleges hosszabb benntartózkodásra.

Utazáshoz:
- Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni.

- Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

- Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.

- Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.
A cikk a hirdetés után folytatódik

- Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.

- Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.

- Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

- Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

Forrás : beol.hu